Fodbold som branding

Da Angola fik tildelt det nyligt overståede afrikanske mesterskab i fodbold – Cup of African Nations 2010 – var det nok planen, at de mange fodboldkampe og den glade stemning omkring kampene skulle give Angolas brand et skub i den positive retning.

Så da holdet fra Togo blev overfaldet og derefter rejste hjem uden at spille sine kampe, gav det naturligvis en del dårlig omtale. Og mon ikke om dårlig omtale i denne sammenhæng faktisk er værre end ingen omtale?

Der gik ikke lang tid efter overfaldet, før nogle begyndte at spørge, om det nu var sikkert nok at holde verdensmesterskabet i fodbold i Sydafrika til sommer. Logikken synes at være den, at når et deltagende hold i en fodboldturnering kunne blive overfald ét sted på det afrikanske kontinent, så må det også kunne ske andre steder. Fra andre sider blev det dog hurtigt påpeget, at Angola og Sydafrika er to meget forskellige lande. Sydafrika har godt nok en meget høj grad af kriminalitet men det kan ikke sammenlignes med Angola, der er hårdt mærket af årtiers borgerkrig.

Ifølge en artikel på BBC online var overfaldet på det togolesiske hold ikke det eneste problem. Dårlige hoteller og kaotisk trafik var nogle af de emner, som de udenlandske gæster talte meget om, skriver BBC.

I artiklen beklager en rejsearrangør sig over landets rigide og bureaukratiske visumregler og det høje prisniveau. Ifølge artiklen kan et hotelværelse i Luanda nemt koste 600 amerikanske dollars for en enkelt overnatning. Det høje prisniveau hænger sammen med at Luanda er en olieby, hvor der er folk og firmaer, der er rede til at betale priserne. Turister med almindelige budgetter holder sig derimod tilbage og derfor var der også mange ledige tilskuerpladser til de fleste af kampene i turneringen.

Tiden må vise hvad Angola fik ud af værtsskabet. Umiddelbart ser det ikke så godt ud – sikkerheden er mangelfuld og turisterne blev væk.

Jeg vil tillade mig at konkludere, at Angola var for tidligt ude med et værtsskab for en international sportsbegivenhed. Skulle Cup of African Nations 2010 havde hjulpet på landets brand, så skulle arrangementet og hele infrastrukturen omkring det have fungeret bedre.

Det nytter ikke meget at forsøge en branding-kampagne, hvis det man vil brande ikke duer. Det gælder både for produkter og for lande.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s