Bushpunk

Jeg er netop faldet over begrebet bushpunk, som er nyt for mig.

En hurtig forklaring: Bushpunk er sat sammen af bush og punk. I denne sammenhæng er det den afrikansk bush, der er tale om – bøhlandet om man vil. Punk har rødder tilbage til cyberpunk, der er en retning indenfor science fiction. Cyberpunk kredser om en fremtid, hvor menneske og maskine er smeltet sammen i større grad end i dag og hvor gør-det-selv-folk fusker med at øge denne sammensmeltning. William Gibsons Neuromancer er et af hovedværkerne i denne genre.

Bushpunk er i modsætning til cyberpunk ikke fiktion. Det går ud på, at gør-det-selv-folk – muligvis fra bushen – bygger maskiner og apparater af forhåndenværende dimser og skrot. William Kamkwamba, som jeg tidligere har omtalt, der byggede en vindmølle af skrot i sin landsby i Malawi, da han var 14 er et eksempel på bushpunk-bevægelsen, hvis man kan tale om en sådan.

Begrebet optræder i en artikel i The Guardian om det da netop afholdte Maker Faire Africa i Accra, Ghana.

Han skriver blandt andet:

The Maker Faire in Ghana helped combine the African and American visions of gadgetry. Conference organisers hoped to answer the question: what happens when you put the drivers of ingenious concepts from across the African continent together and add resources to the mix? The answer is instead of steampunk technology, you get bushpunk low-fi tech.

Læs hele artiklen.

Fundet  via Bombastic Elements og Timbuktu Chronicles

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s